Przed użyciem cykorię należy opłukać w zimnej wodzie, oczyścić z wierzchnich liści i wyciąć gorzki głąbik. Warto przekonać się także do cykorii na ciepło – duszonej lub zapiekanej. Surówka zimowa
4 cykorie pomarańcza 5 dag orzechów włoskich 4 łyżki oliwy sól, pieprz
Cykorie pokrój w paski. Pomarańczę obierz, pokrój w kostkę, zbierz sok. Orzechy posiekaj, wymieszaj z cykorią i pomarańczą. Sałatkę zalej oliwą połączoną z 2 łyżkami soku, szczyptą soli i pieprzu.
|
Zapiekanka
6 cykorii 6 plastrów szynki ząbek czosnku 5 dag sera żółtego (startego) 7 dag masła 5 łyżek mąki 1/2 litra mleka 125 ml śmietany 2 żółtka starta gałka muszkatołowa sól, pieprz
Cykorie włóż do osolonego wrzątku, obgotuj 2 minuty, osącz. Każdą owiń szynką, ułóż w posmarowanej rozkrojonym czosnkiem i masłem brytfannie. W rondlu rozpuść 5 dag masła, wsyp mąkę, podgrzewaj minutę, mieszając energicznie, by nie było grudek. Rondel zdejmij z ognia, wlej mleko i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ale nie doprowadź do wrzenia. Sos przypraw gałką, solą i pieprzem, zalej nim cykorie. Zapiekaj 20 minut w temp. 180oC.
|
Łódeczki z rybą
2 cykorie awokado puszka tuńczyka puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego cytryna
Kukurydzę i tuńczyka osącz z zalewy. Cytrynę umyj, nożykiem szczelinowym skrój paseczki skórki, wyciśnij sok. Miąższ awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. W misce wymieszaj kukurydzę, tuńczyka, awokado. Sałatkę nałóż do listków cykorii. Polej majonezem połączonym z jogurtem, udekoruj skórką.
|